Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Boekrecensie: Dwaalgast in het graan

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

Van origine beperkte het leefgebied van de steppekiekendief zich tot de steppen van Rusland en Kazachstan. Tot voor kort was het een dwaalgast in onze Lage Landen. Geleidelijk breidde hij echter zijn broedgebied uit door zich te vestigen in het noorden van Finland, Spanje, Frankrijk en Tsjechië. Dit boek is een verhaal over de steppekiekendief in de zomer, winter en tijdens de migratie, waarbij een breed scala aan onderwerpen aan bod komt.

Broedvogel in Nederland vanaf 2017

 In 2017 broedde voor het eerst in de historie een paartje steppekiekendieven in ons land. Het dorp Westerwytwerd noordelijk van Groningen had de primeur. Nu vijf jaar later nestelen ze er nog steeds, in een op een prairie lijkende graanakker. Op hetzelfde perceel nestelen ook bruine kiekendieven. De auteurs beschrijven het magnifieke uitzicht vanuit een toren over het graanveld met de broedplaats. Het terrein is eigendom van een boer die gestopt is met zijn bedrijf; het is een lusthof met slingerpaadjes, rozen, muurtjes en een rijke (avi)fauna. 

Nog weinig over bekend

Tijdens het onderzoek doemden voortdurend tal van vragen over het leven van de ‘steppekiek’. Literatuuronderzoek leverde weinig publicaties op. Niet verwonderlijk met de uitgestrektheid en moeilijk toegankelijke leefgebieden in het achterhoofd. Het lukte echter om steeds meer te weten te komen over de steppekiekendieven aan de hand van verschillende bronnen: geraadpleegde archieven, ervaringen van andere onderzoekers en contact met vogelaars in de continenten waar de soort zich ophoudt. Ringonderzoek en met zenders uitgeruste exemplaren leverden ook een bijdrage. 

Cover van het boek ‘Dwaalgast in het graan’.

Nawoord als toetje

Het nawoord fungeert als toetje met onder andere een reis door alle seizoenen en een zoekhulp om in de literatuur de buitenlandse naam te kunnen vinden van de soort. Een appendix met mogelijk toekomstig onderzoek is het sluitstuk. Het boek over deze nieuwkomer onder de broedvogels is het aanschaffen zeker waard.

Koks, B. Werkman, E. 2022. Dwaalgast in het graan. 20,5 x 13,5 cm. 288 blz.  Paperback. Foto’s in kleur.  ISBN 97890 50 11 8590. KNNV, Zeist. Prijs € 22,99.  

Wil je meer weten over deze vogelsoort? Klik dan hier.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: