Vogels op het menu
Sinds de mens op aarde is verzamelen we voedsel uit de natuur om in leven te kunnen blijven. De aanwezigheid van plantaardig en dierlijk voedsel biedt nog steeds de mogelijkheid daarvoor. Van de fauna werden en worden ondermeer vogels benut. Van deze diergroep verschenen veel soorten op het menu, die op allerlei wijzen werden bemachtigd. Uit noodzaak, of voor plezier. In ons land zijn tegenwoordig wilde vogels juridisch beschermd, tenzij…
Eend in de pan
Een van de uitzonderingen daarop kan schadebestrijding zijn. De voorliggende uitgave bevat een willekeurige greep met achttien vogelsoorten, die vroeger werden verorberd en deels nog steeds. De jacht op vogels is tegenwoordig alleen nog toegestaan op wilde eend, houtduif en fazant. Een en ander neemt niet weg, dat er in Nederland nog steeds exemplaren van de achttien beschreven soorten in de (braad)pan kunnen belanden. De houtduif is een voor de hand liggende keuze, maar wie zou bijvoorbeeld aan de zwartkop denken?
Road pizza
De rode draad door het geheel is hoe men de vogels wist te vangen. De inventiviteit daarbij was groot. Niet alleen jongen van kolonievogels werden overmeesterd, ook bejaging van volwassen vogels was normaal. Na bestrijding werd soms van de nood een deugd gemaakt. De slachtoffers werden gevild en daarna geschikt gemaakt voor consumptie. Hetzelfde gold ook voor vogels die verzameld waren voor wetenschappelijk onderzoek. En wat te denken van dood gereden en redelijk intact gebleven dieren, waaronder zelfs de zwarte kraai.
Ortolaan culinair genot?
Ronduit stuitend is het dat er in Frankrijk, ondanks een vangverbod nog steeds ortolanen op tafel komen. Jaarlijks worden er daar ruim 30.000 (!) van gevangen, waarvoor dan wel de hoofdprijs moet worden betaald. De beschrijving van hoe het er met hen in culinaire kringen vervolgens aan toegaat is walgelijk. Wie bindt de kat de bel aan bij deze en andere ongewenste ontwikkelingen?
Cultureel en discutabel fenomeen
Verder schenken de auteurs onder meer aandacht aan allerlei gebeurtenissen in de loop van de geschiedenis, geven landschappelijke informatie, en eveneens gegevens over de betreffende vogelsoorten. In ‘De smaak van reiger’ wordt duidelijk dat er nogal wat redenen waren om onze gevederde vrienden te belagen, c.q. verzamelen voordat ze geconsumeerd werden. Bij velen van ons zullen de ogen worden geopend na het lezen over de gevolgde praktijken. Over smaak valt niet te twisten.
Müller, P. (samensteller) 2020: De smaak van reiger. 21, 5 x 13,5 cm. Paperback. ISBN 9789081388764. Uitgeverij Müller, Den Haag. 182 bladzijden. Prijs: € 19,95