Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Advertorial – Praktijktest Bushnell Forge 15×56 verrekijker

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

Wat er aan vooraf ging … Al van kinds af aan ben ik gek op de natuur en het kijken naar vogels. Vanaf de lagere school trok ik er al op uit met een minitelescoop en goedkope kijker om in de weilanden en griend in de buurt van ons dorp vogels te kijken. In de loop van de jaren groeide niet alleen ikzelf, maar ook het formaat en kwaliteit van de kijker en telescoop.

Gezien het sterk wisselende karakter van de gebieden waar ik vogels kijk, heb ik gekozen voor een Bushnell Forge 8×42 kijker. In de duinen, bossen en parken is dit perfect, ook als het wat donkerder is om een goed en stabiel beeld te krijgen. Door de grote oculairen met een groot eye-relief, kan ik deze kijker goed gebruiken met mijn bril of zonnebril op. Het beeld is dan nog steeds geheel te overzien en ook mooi helder en scherp. Af en toe bezocht ik echter ook een uitgestrekt water- en moerasgebied. Hier is een verrekijker “leuk”, maar je mist een krachtige vergroting om de vogels goed te kunnen determineren. In die gevallen nam ik mijn APO Telescoop mee met een zoom tot 60x vergroting en een fors en zwaar statief, zodat ik een mooi stabiel en rustig beeld heb.

Het beeld door een goede telescoop, en zeker een met apochromatisch gecorrigeerd glas, is geweldig. Je weet letterlijk niet wat je ziet, omdat de vergroting vogels en dieren zichtbaar maakt die voor het blote oog onherkenbaar zijn. Vanaf een vaste plek kun je uren genieten van al het moois dat de natuur aan je voorbij laat gaan. Maar… het is ook wel een flink pakket dat je iedere keer mee moet nemen, qua formaat en gewicht. Voor mij had dat het gevolg dat ik het steeds minder vaak ging gebruiken, en dat is zonde.

De Bushnell Forge 15×56 geeft een “telescopisch” sterke vergroting én in stereo

Is de Bushnell Forge 15×56 als alternatief voor een telescoop?

In eerste instantie keek ik naar kleinere en lichtere telescopen, maar het beeld werd dan minder helder en de noodzaak van een zwaar statief bleef bestaan. Ook verrekijkers met ingebouwde stabilisatie leken eerst interessant, maar vielen ook af door hoge aanschafkosten voor lichtzwakkere kijkers met een lagere lichtsterkte. Uiteindelijk besloot ik voor een verrekijker te gaan met zowel een sterke vergroting, een hoge lichtsterkte en in een relatief compact formaat. Omdat ik zeer blij ben met mijn Bushnell Forge 8×42 kijker, besloot ik om de Bushnell Forge 15×56 kijker aan een praktijktest te onderwerpen in het wateroverloopgebied Driemanspolder bij Zoetermeer. Een natuurgebied van nog geen jaar oud, maar met ongelofelijk veel soorten vogels.

Peak Design Sling 6L tas

Door het hele gebied heen lopen smalle paden en voor je het weet, tik je aardig wat kilometers af. Daarom heb ik ervoor gekozen om niet de originele Bushnell hardcase te gebruiken, maar een Peak Design Sling 6L tas met de Peak Design Slite Lite draagriem. Het lijkt wel of deze tas ervoor gemaakt is, zo mooi past de Bushnell 15×56 erin. Het grote voordeel is ook dat je de kijker snel kan pakken en ook net zo snel weer kan opbergen als je het even niet gebruikt. De Slide riem heeft een gladde kant voor het op de heup dragen van de kijker en een anti-slip kant voor het dragen op de schouder.

De Bushnell Forge 15×56 is nog net zo compact dat het perfect past in de Peak Design Sling 6L tas.

De Bushnell Forge 15×56 in de praktijk

Het eerste wat natuurlijk opvalt aan de Forge 15×56 kijker is het formaat, maar in vergelijk met mijn Bushnell 8×42 kijker is het verschil ook niet weer zo heel erg groot. Je praat hier wel over een lichtsterke kijker met een vergroting van maar liefst 15 maal. De standaard meegeleverde hardcase biedt een zeer goede bescherming voor het transport, maar is bij gebruik buiten minder handig. De riem die je erbij krijgt, is breed en heeft kleine luchtkussentjes, waardoor je langdurig met de kijker kunt lopen zonder dat het in je schouders snijdt. Wil je nog meer comfort en gemak dan is bijvoorbeeld de Peak Sling bag aan te raden. Ik zal even kort wat kenmerken van deze kijker geven, zodat je een beter beeld krijgt van wat voor soort kijker dit is.

  • Lengte is 222mm
  • Gewicht is 1.4 kilo
  • Beeldhoek bedraagt 78 meter op 1000 meter
  • Uittrede pupil 3.7mm (maar het beeld is erg helder, ook in de schaduw)
  • Eye-relief is een zeer ruime 21mm! Voor (zonne-)brildragers erg belangrijk
  • Kortste scherpstelafstand bedraagt 4 meter
  • Abbe-Koenig prisma zorgt voor extra helder beeld
  • ED glas voorkomt hinderlijke kleurranden in het beeld
  • Bushnell EXO-barrier op de buitenste lenzen weren vuil en vocht af en maken het schoonmaken extra eenvoudig.
  • IPX7 waterdichte constructie (kan 1 meter onder water voor 30 minuten, zonder dat vocht binnendringt)
  • Ingebouwde lensdoppen
  • Inclusief draagharnas, zodat je je handen vrij hebt en het gewicht goed verdeeld wordt
  • Levenslange garantie
De gratis meegeleverde Bushnell statiefadapter is noodzakelijk voor langdurige observaties.

Inclusief Bushnell statiefadapter

Zoals je op de foto hierboven kunt zien, kan de Bushnell Forge 15×56 op ieder statief bevestigd worden met de meegeleverde Bushnell statiefadapter. Gezien de 15x vergroting is dit aan te raden als je langere tijd achterelkaar wilt kijken naar vogels, wild of kite surfers op zee. Het grote voordeel is dan ook gelijk dat je met twee ogen open door de kijker kijkt, waardoor je ogen veel minder snel vermoeid raken dan bij gebruik van een telescoop. Als je regelmatig wisselt tussen uit de hand en kijken vanaf statief, dan is de Leofoto BC-03-QR kijkeradapter aan te raden. Deze is niet alleen stevig en stabiel, maar met een druk op de knop is de kijker snel los te maken i.p.v. dat deze losgeschroefd moet worden. Omdat ik vooral een krachtige kijker zocht dat te gebruiken is zonder statief, had ik bewust geen statief meegenomen voor deze test. Ik moet zeggen dat het me meeviel qua trillingen van het beeld. Door de 15x vergroting had ik eigenlijk verwacht dat het totaal niet zou gaan. Maar door de grote inkijkopening en forse Eye-relief van 21mm hoef je de kijker niet helemaal exact in het midden van je oog te houden om een beeld te krijgen.

De video van een kneu hieronder geeft een goed idee van de mate van beweging van het beeld als je met de Bushnell Forge 15×56 uit de hand kijkt, zonder ergens op de steunen. Het iets gecropte beeld naar ongeveer 800mm komt ongeveer overeen met het beeld van de Forge 15x vergroting.

De truc voor een stabiel beeld is om de kijker losjes op je handen te laten rusten, terwijl je je ellebogen tegen je ribbenkast steunt. Dus niet je ellebogen naar buiten brengen ter hoogte van de kijker! Een andere manier is op de grond gaan zitten met je knieën opgetrokken en dan je ellebogen op je knieën laten rusten. Op deze manier kon ik de kijker goed stilhouden om zo bijvoorbeeld het verschil te kunnen zien tussen een kleine plevier en een bontbekplevier.

Zie hier een voorbeeld van wat je kunt zien met de Bushnell Forge 15×56 op grotere afstand.

Optische prestaties

In de Driemanspolder is ook een metalen vogelkijkscherm waarvandaan je goed zicht hebt op boomstronken in het water een mini oeverzwaluwen wand. Het was heerlijk om dan door de Bushnell Forge 15×56 kijker te kijken en alle vogels goed close-up in beeld te krijgen. Het beeld is niet alleen helder, maar ook zo goed als vrij van chromatische aberraties! Dit is echt heel bijzonder en iets wat ik bij veel duurdere kijkers wel regelmatig zie. Een scherp en natuurlijk kleurechte kijk op een dwergmeeuw of zilverreiger is het resultaat, zonder dat je plezier bedorven wordt door een paarse rand om de vogel.

Zoals je al snel merkt bij het fotograferen met een supertele objectief, zo merk je ook bij het kijken door een sterk vergrotende kijker dat de scherptediepte een stuk kleiner is dan bij een 8x of 10x vergrotende kijker. Gelukkig is de scherpstelring fors en draait lekker soepel dus het scherpstellen zelf gaat prettig en snel.

Nog wat voorbeelden van wat je meer kunt zien met de Bushnell Forge 15×56 kijker t.o.v. het blote oog.

Verschillen met de Bushnell Forge 8×42 kijker

Zoals gezegd ben ik zelf in het bezit van een Bushnell Forge 8×42 kijker en deze gebruik ik al een paar jaar met veel plezier. Het leek mij dan ook goed om beide kijkers even naast elkaar te zetten, zodat je een goed beeld krijgt van beide type kijkers. Zoals je kunt zien is de Forge 8×42 met een lengte van 170mm een 5 cm korter. Het gewicht is met 873 gram ook een stuk minder dan de 1.4 kilogram van de Forge 15×56. De Eye-relief van 19mm is ook nog steeds erg ruim en dus goed voor brildragers (aan te raden is iets te zoeken met zo’n 15-16mm Eye-relief of meer.) De Bushnell Forge 8×42 heeft voor de rest ook hetzelfde ED-glas, coatings en goede weersbestendigheid van de 15×56 versie. Wat ik een heel knappe prestatie vind, is dat de Bushnell Forge 15×56 een zo goed als identiek helder, scherp, contrastrijk en natuurlijk beeld geeft, zonder kleurranden, als de veel minder vergrotende Forge 8×42 kijker!

Links de Bushnell Forge 8×42 en rechts de Forge 15×56

Conclusie

Na intensief gebruik van de Bushnell Forge 15×56 kijker, ben ik ervan overtuigd dat deze krachtige Bushnell kijker inderdaad een goed alternatief kan zijn voor een telescoop. Door de zeer sterke vergroting is het echter alleen uit de hand inzetbaar voor kort durende observaties. Wil je echt fijne details bekijken of langduriger achter elkaar kijken, dan is een gebruik van een statief aan te raden. Door de meegeleverde Bushnell statiefadapter is de Bushnell Forge 15×56 snel en eenvoudig op ieder statief te plaatsen. Door de grote oculairen en zeer forse Eye-relief is het kijken door deze kijker echt een genot, ook bij langdurige observaties en voor brildragers. Het beeld is verrassend helder, scherp en heeft ook geen hinderlijke kleurfouten. Het meest verrassende aan de Bushnell Forge 15×56 kijker is volgens mij ook de zeer gunstige prijs van net geen 900 Euro. Kortom van harte aanbevolen voor iedereen die een goede en zeer krachtige kijker zoekt, maar geen (een-ogige) telescoop.

Is je interesse gewekt na het lezen van deze review? Ga dan eens langs bij een van de Bushnell verkooppunten. 

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: